De flexwerker, niet zonder verplichtingen voor de werkgever – Nieuwsbrief september 2020

De flexwerker, niet zonder verplichtingen voor de werkgever – Nieuwsbrief september 2020

Sterkere rechtspositie van flexwerkers sinds de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB).
Met de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB), die in werking is getreden op 1 januari 2020, heeft het kabinet de rechtspositie van vast personeel en flex- en oproepkrachten, meer gelijk willen trekken. Hieruit vloeit voort dat de rechtspositie van flexwerkers sinds de WAB op een aantal punten is versterkt.

Zo moeten flexwerkers minimaal 4 kalenderdagen van tevoren, schriftelijk of elektronisch, worden opgeroepen voor werk. Roept de werkgever de flexwerker minder dan 4 kalenderdagen van tevoren op, dan is de flexwerker niet verplicht om te komen werken. Zegt de werkgever de oproep binnen 4 dagen af, of worden de werktijden veranderd, dan moet de werkgever sinds 1 januari 2020 de uren uitbetalen waarvoor zij de flexwerker heeft opgeroepen.

Daarnaast mogen flexwerkers sinds 1 januari 2020 hooguit één jaar werken op oproepbasis. Na dit jaar moet de werkgever de flexwerker een contract aanbieden voor minimaal het gemiddeld aantal uren per maand dat de flexwerker gedurende dat afgelopen jaar heeft gewerkt. De flexwerker mag dit aanbod uiteraard weigeren, maar de werkgever moet na 12 maanden opnieuw een aanbod doen. Ook hebben flexwerkers per 1 januari 2020 vanaf de eerste werkdag recht op een transitievergoeding bij ontslag.

Zieke flexwerker, is de werkgever verplicht loon te betalen?
Een flexwerknemer wordt ziek, de werkgever roept hem niet langer op en betaalt ook geen loon uit. Kan de werknemer toch van de werkgever verlangen dat loon wordt uitbetaald?

‘Geen arbeid, geen loon’, is het uitgangspunt voor de salariëring van de flexwerknemer. Dit uitgangspunt wordt enigszins verzacht doordat de flexwerker bij vermindering van het aantal opgeroepen uren mogelijk een beroep kan doen op het zogenaamde rechtsvermoeden van arbeidsomvang. Dit houdt in dat wordt aangenomen dat het aantal gewerkte uren van één maand gelijk is aan het gemiddelde aantal uren dat gewerkt is in de afgelopen drie maanden, de referteperiode. De werkgever moet het gemiddeld aantal werkuren van de referteperiode uitbetalen aan de flexwerker. De referteperiode moet wel representatief zijn voor het aantal uren dat de flexwerker gewoonlijk wordt opgeroepen.

Recentelijk is in de rechtspraak bevestigd dat een beroep op het rechtsvermoeden van arbeidsomvang ook kan slagen bij uitval van de flexwerker door ziekte. De rechter heeft geoordeeld dat de werkgever het gemiddelde loon van de referteperiode moest betalen aan de flexwerker gedurende zijn ziekteperiode. Hierbij maakte het geen verschil of de uitval door ziekte zich al dan niet voordeed in een oproepperiode. Wel is het van belang dat de omvang van de arbeid structureel van aard is. Hoewel een beroep op het rechtsvermoeden van arbeidsomvang bij uitval door ziekte in het algemeen dus niet zal slagen als de flexwerker incidenteel wordt opgeroepen, oordeelde de rechter dat een meer fluctuerende inzet van de flexwerker niet zonder meer had geleid tot een andere uitkomst.

Flexwerkers die arbeidsongeschikt raken, binnen of buiten de periode waarin zij zijn opgeroepen voor werk, hebben dus recht op het gemiddelde loon dat zij in de voorafgaande drie maanden ontvingen.

Uitspraak: Rechtbank Oost-Brabant 27 juli 2020, ECLI:NL:RBOBR:2020:3707

Unger Nolet Advocaten organiseert op maandag 23 november 2020 een seminar over het onderwerp:

Reorganiseren met draagvlak

Ondernemingen treffen noodgedwongen maatregelen om te overleven met en na corona. Slim reorganiseren, met draagvlak van alle betrokkenen, kan dat en hoe?

Voor dit seminar willen wij u graag uitnodigen. Het is zowel interessant voor ondernemingsraden als voor HR-professionals. Indien u wilt deelnemen aan dit seminar, bent u van harte welkom!

Het seminar duurt van 15.30 uur tot 17.00 uur waarna u kunt napraten onder het genot van een hapje en een drankje. Inloop vanaf 15.15 uur. Vanzelfsprekend vindt het seminar plaats met inachtneming van alle maatregelen ter voorkoming van coronabesmetting.

De volgende onderwerpen zullen worden behandeld:

1. Slim reorganiseren ‒ presentatie door Els Unger
2. Betrekken OR en vakbonden – presentatie door Muriël Nolet.
3. Sociaal plan – presentatie door Bruno van Els

Bij de bespreking van deze onderwerpen geven de sprekers praktijkgerichte tips en voorbeelden. U ontvangt de presentaties en uw vragen en opmerkingen zijn welkom en beantwoorden wij direct.

Locatie
Hotel Novotel Amsterdam City, Europaboulevard 10, 1083 AD Amsterdam.
De locatie is op 5 minuten loopafstand van Station Amsterdam RAI. Ook per auto is de locatie goed bereikbaar (A10 afslag 9). Parkeren bij het Novotel kost € 4,50 per uur.

Kosten
Dit seminar is gratis voor onze relaties.

Aanmelding
U kunt zich tot en met maandag 16 november 2020 aanmelden door een e-mail te sturen naar secretariaat@ungernolet.nl

Het aantal beschikbare plaatsen voor het seminar is beperkt. Daarom kunnen zich per organisatie maximaal 2 personen aanmelden.