Arbeidsrecht: de risico’s van een vast contract

Arbeidsrecht: de risico’s van een vast contract

Arbeidsrecht: de risico’s van een vast contract

In onze vorige blog hebben wij meer verteld over wanneer een vast contract verplicht is en hoe vaak een tijdelijk contract mag worden verlengd. Vooral kleine werkgevers werken vaak liever met bepaalde tijdscontracten. Maar waarom is dit eigenlijk? Waarom willen werkgevers geen vast contract geven?

Ontslag minder eenvoudig

Heb je als werknemer een vast contract, dan kan je werkgever je niet zomaar ontslaan. Wanneer een werkgever iemand met een vast contract wil ontslaan, dan moet hij daar een goede reden (“redelijke grond”) voor hebben. Een redelijke grond is bijvoorbeeld een reorganisatie. Als de werknemer niet wil meewerken aan een beëindiging van zijn contract, dan moet de werkgever een procedure starten bij de kantonrechter of het UWV.

Het is voor een werkgever eenvoudiger om afscheid te nemen van een werknemer zonder vast contract. De werkgever kan dan namelijk besluiten om het contract van de werknemer niet te verlengen. De werkgever heeft hiervoor geen “redelijke grond” nodig.

Loondoorbetaling bij ziekte

Werkgevers moeten twee jaar lang (een deel van) het loon doorbetalen van zieke werknemers. Dit is vaak een drempel voor (kleine) werkgevers om iemand een vast contract te geven. Als een werknemer ziek wordt, kunnen de kosten voor de werkgever hoog oplopen.

Als een werknemer met een tijdelijk contract ziek wordt, dan kan de werkgever besluiten om het contract niet te verlengen. De werkgever hoeft dan niet twee jaar lang het loon door te betalen.

Transitievergoeding

Werknemers hebben bij ontslag na twee jaar dienstverband recht op een transitievergoeding. Ook dit kan een reden zijn voor een werkgever om alleen met korte en tijdelijke contracten te werken.

Hoe lang is de opzegtermijn bij een vast contract?

Een contract voor bepaalde tijd eindigt automatisch. Een vast contract loopt af als de werknemer zelf ontslag neemt of als de werkgever het contract beëindigt. De werkgever moet hierbij rekening houden met de opzegtermijn.

Hoe lang is de opzegtermijn? Dit staat in je arbeidsovereenkomst of in de cao. Heb je hierover geen afspraken gemaakt? Dan geldt de wettelijke termijn:

Duur dienstverband Lengte opzegtermijn
0 – 5 jaar 1 maand
5 – 10 jaar 2 maanden
10 – 15 jaar 3 maanden
> 15 jaar 4 maanden
Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.