Nieuwsbrief januari 2023- Actuele wijzigingen binnen het arbeidsrecht

Nieuwsbrief januari 2023- Actuele wijzigingen binnen het arbeidsrecht

 

Unger Nolet Advocaten wenst u een gelukkig en vooral gezond 2023.

Om het jaar goed geïnformeerd te beginnen berichten wij u graag in onze eerste nieuwsbrief over enkele relevante wijzingen die dit jaar van kracht zijn gegaan en lichten wij toe waarom dit voor uw organisatie van belang kan zijn.

Het wettelijk minimumloon stijgt met 10,15% met ingang van 1 januari 2023
Naast de halfjaarlijkse indexering heeft de overheid een extra verhoging doorgevoerd van 8,05% op basis van het Belastingplan 2023. In totaal stijgt het minimumloon met € 178,- per maand.

Deze substantiële verhoging drukt uiteraard op de personeelskosten maar wijzigt mogelijk ook de beloningsverhoudingen binnen uw organisatie. Het verschil tussen loonschalen kan hierdoor kleiner worden of in de onderste schalen zelfs verdwijnen. Wellicht wil de ondernemer dan maatregelen treffen om de beloningsverhouding aan te passen, hetgeen verstandig kan zijn met het oog op het behoud van de concurrentiepositie in de nog altijd krappe arbeidsmarkt. Bij dergelijke wijzigingen in de beloningsverhoudingen heeft de ondernemingsraad (OR) instemmingsrecht.

OR, wees dus alert op deze wijziging en de mogelijke gevolgen voor uw organisatie. Hoe komt de OR hierachter? Ga het gesprek aan met de bestuurder. Stel (kritische) vragen over de effecten bijv. of er voldoende financiële middelen zijn om de kostenstijgingen te dekken, of de beloningsverhouding binnen de organisatie wijzigt en/of aanpassing van de beloningsstructuur wenselijk is.

Het minimumloon is overigens niet het enige wat gaat stijgen:

–              Veel pensioenfondsen zijn van plan om de pensioenen in 2023 te verhogen.

–              De onbelaste thuiswerkvergoeding stijgt van € 2,- naar € 2,15 per dag. Is dit al in uw organisatie doorgevoerd? Mogelijk moet de thuiswerkregeling daarop worden aangepast? De OR heeft  instemmingsplicht bij wijzigingen in de thuiswerkregeling. Houdt dus goed in te gaten of er aanleiding is tot wijziging.

Reiskostenvergoeding
Een positieve en lang verwachte aanpassing is de verhoging van de onbelaste reiskostenvergoeding. De maximale onbelaste reiskostenvergoeding stijgt van € 0,19 naar € 0,21 per kilometer. Het is voor het eerst sinds 2006 dat de onbelaste reiskostenvergoeding wordt verhoogd. Dat er in de tussenliggende jaren nooit sprake was van enige indexatie, leidde tot grote frustratie bij werknemers die een auto nodig hebben om op het werk te komen.

Percentueel gezien is sprake van een flinke verhoging namelijk 10%. Werkgever mag uiteraard een hogere vergoeding aanbieden, maar het bedrag hoger dan de onbelaste vergoeding wordt dan belast. Daarover moet de werkgever werkgeverslasten afdragen, waardoor het niet langer aantrekkelijk is voor de werkgever.

De nieuwe pensioenwet gaat naar verwachting door
De Tweede Kamer heeft reeds op 22 december jl. ingestemd met de nieuwe pensioenwet: Wet toekomst pensioenen. Overigens nadat meerdere moties waren ingediend en aangenomen. De Eerste Kamer zal naar verwachting op 17 januari met meerderheid instemmen met de nieuwe Wet toekomst pensioenen.

Reserveer alvast uw plek voor ons seminar over de Wet toekomst pensioenen

Unger Nolet is voornemens om hier een seminar aan te wijden in samenwerking met een pensioenspecialist. In één middag praten we u dan volledig bij zodat u tijdig op de hoogte bent van de wijzigingen die voor uw organisatie van belang zijn. De voorlopige datum is gepland in april 2023. Voor de exacte datum verwijzen wij u graag naar onze agenda op de website. Een uitnodiging per e-mail volgt uiteraard. Wilt u verzekerd zijn van een plek? Reserveer dan door een e-mail te sturen aan info@ungernolet.nl.

Transitievergoeding in 2023 maximaal € 89.000
Vanaf 1 januari 2023 is de maximale transitievergoeding verhoogd naar € 89.000 bruto. Tenzij het bruto jaarsalaris hoger is dan € 89.000, dan geldt nog steeds het maximum van één bruto jaarsalaris. In 2022 was de vergoeding nog maximaal € 86.000 bruto, of een jaarsalaris als dat hoger was. In totaal dus een stijging van € 3.000 bruto.

Afwijking bij cao

Overigens kan van de verplichting om een transitievergoeding te betalen worden afgeweken bij cao. Een vervangende voorziening treedt daar dan voor in de plaats. Vanaf 1 januari 2023 is gewijzigd dat een vervangende voorziening alleen nog mogelijk is bij ontslag om bedrijfseconomische redenen (en niet bij een andere reden voor beëindiging van de arbeidsovereenkomst).

Daarnaast is gewijzigd dat de vervangende voorziening niet langer gelijkwaardig hoeft te zijn aan de wettelijke transitievergoeding. Wel moet de voorziening bestaan uit maatregelen om werkloosheid te voorkomen, in duur te beperken of een redelijke financiële vergoeding omvatten. Een combinatie daarvan kan ook. Raadpleeg de cao om te weten hoe dat voor uw organisatie geregeld is en of wordt voldaan aan de laatste wetgeving.

Ook eindejaarsuitkering voor uitzendkrachten
Vanaf 1 januari 2023 krijgen uitzendkrachten ook recht op een eindejaarsuitkering als de collega’s in vaste of tijdelijke dienst daarop recht hebben. De inlenersbeloning wordt uitgebreid met vaste eindejaaruitkering blijkens art. 16 lid 1 sub j cao ABU. De hoogte, het tijdstip en de voorwaarden voor de eindejaarsuitkering moeten worden uitgekeerd zoals bij de opdrachtgever is bepaald. De eindejaarsuitkering maakte al deel uit van de inlenersbeloning uit artikel 8 Waadi en maakt per 2 januari 2023 dus ook deel uit van de inlenersbeloning uit de ABU-cao.

Deze wijzigingen volgen uit de recent aangepaste cao voor uitzendkrachten (ABU en NBBU).  Andere wijzigingen van deze nieuwe cao zijn al ingegaan op 3 januari 2022:

–              Recht op thuiswerkvergoedingen, waarbij het deel van de vergoeding dat niet bij wet gericht is vrijgesteld, bruto wordt uitgekeerd

–              Algemene loonsverhogingen met terugwerkende kracht gelden ook voor uitzendkrachten, tenzij ze niet meer bij die opdrachtgever werken.

–              Recht op eenmalige uitkeringen, ongeacht het doel of de reden van de uitkering. Met eenmalige uitkeringen worden geen periodiek repeterende uitkeringen bedoeld, zoals een uitkering ter compensatie van een verlate loonsverhoging;
En nu dus ook de eindejaarsuitkering.

Strikt genomen moet de nieuwe ABU-cao nog worden geformaliseerd en de datum van inwerkingtreding worden bepaald. Maar te verwachten is dat de inwerkingtreding met terugwerkende kracht per maandag 2 januari jl. zal gelden.

 

Unger Nolet Advocaten nieuwsbrief

✓ Altijd het laatste nieuws in uw e-mailbox
✓ Wij geven u waardevolle tips en adviezen
Kortom meldt u aan voor de nieuwsbrief van Unger Nolet Advocaten.
[contact-form-7 id=”1737″ title=”Nieuwsbrief”]