Gaan de lonen in 2020 verder stijgen?

spaarvarkentje

Gaan de lonen in 2020 verder stijgen?

Het gaat goed met de economie van Nederland en de werkloosheid daalt verder. Premier Rutte roept werkgevers en vakbonden al lange tijd op om de lonen te verhogen. Afgelopen maandag heeft Vakbond FNV bekend gemaakt dat zij volgend jaar inzetten op een loonsverhoging van 5 procent bij cao-onderhandelingen. Kunnen we hogere lonen in 2020 verwachten?

CAO
Ongeveer 80 procent van de werknemers in Nederland valt onder een cao. De looneis, het percentage waarop de vakbonden inzetten bij de cao-onderhandelingen met werkgevers, is dus een belangrijke indicatie of de lonen volgend jaar zullen stijgen. Traditiegetrouw maakt de vakbond FNV de looneis een dag voor Prinsjesdag bekend.

Ook voor volgend jaar legt de vakbond een looneis van 5 procent op tafel, de hoogste looneis in meer dan dertig jaar. De kans is daarom groot dat de cao-lonen volgend jaar verder zullen stijgen. Maar hier moet wel een belangrijke kanttekening bij worden geplaatst. Ook de kosten voor werkgevers zullen volgend jaar gaan stijgen. Bijvoorbeeld voor de pensioenpremies.

Daarnaast zal per 1 januari 2020 de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) in werking treden. Een van de belangrijkste wijzigingen is dat werknemers vanaf de 1e dag recht hebben op een transitievergoeding én dat de kosten voor flexibele arbeid zullen stijgen. Deze hogere kosten kunnen er voor zorgen dat de lonen volgend jaar minder hard zullen stijgen dan verwacht.

Geen CAO
Ook voor werknemers die niet onder een cao vallen is de looneis belangrijk. Veel werkgevers houden de cao-ontwikkelingen in de gaten en passen hier de salarissen op aan. Nog steeds bestaan er grote loonverschillen tussen de verschillende sectoren, omdat niet elke bedrijfstak even hard groeit. In 2018 zijn de lonen het hardst gestegen in de zorg, ICT, chemie, voedingsindustrie en de metaalsector. Het aantal openstaande vacatures is in deze sectoren ook het grootst.

Krapte arbeidsmarkt blijft
Ondanks dat de kosten voor werkgevers volgend jaar zullen stijgen, neemt de krapte op de arbeidsmarkt steeds verder toe. Uit onderzoek van werkgeversvereniging AWVN blijkt dat vier op de vijf werkgevers last heeft van de krappe arbeidsmarkt.

Deze krapte op de arbeidsmarkt is gunstig voor werknemers. Werkgevers zullen betere arbeidsvoorwaarden moeten bieden om de juiste werknemers aan te trekken én te behouden. Ik verwacht dan ook hogere lonen en betere arbeidsvoorwaarden in 2020. 

Sanne van Dooijeweert

[:nl]Vrienden kies je, collega’s niet. Wat kan de werkgever bij een geschil tussen collega’s?[:]