Lees alles over de NOW: Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud

Lees alles over de NOW: Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud

De tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud is één van de maatregelen die het kabinet heeft genomen om ondernemers financieel te steunen. Ondernemers met werknemers in dienst kunnen gebruikmaken van deze regeling. Vanaf vandaag (6 april 2020) kan deze tegemoetkoming in de loonkosten worden aangevraagd.

Wat houdt de regeling precies in?

Ondernemers met werknemers in dienst die gedurende drie maanden minimaal 20% omzetverlies verwachten kunnen gebruikmaken van deze regeling. De ondernemers kunnen een tegemoetkoming in de loonkosten ontvangen via het UWV. Zowel voor werknemers met een contract voor onbepaalde tijd, als voor werknemers met tijdelijke of oproepcontracten.

Hoe hoog de tegemoetkoming in de loonkosten is, is afhankelijk van het omzetverlies. Hoe hoger de omzetdaling, hoe hoger de tegemoetkoming. De tegemoetkoming is maximaal 90% van de loonkosten bij een verwachte omzetdaling van 100%.

De tegemoetkoming wordt in eerste instantie verleend voor een periode van drie maanden. Daarna kan een verlenging worden aangevraagd voor nog eens drie maanden.

Wat zijn de belangrijkste voorwaarden?

  • De onderneming heeft in Nederland werknemers in dienst die sociaal verzekerd zijn.
  • De onderneming verwacht ten minste 20 % omzetverlies gerekend vanaf 1 maart, 1 april of 1 mei 2020.
  • De onderneming is verplicht om de loonsom zoveel mogelijk gelijk te houden. Dat betekent dat hij zijn werknemers 100% doorbetaalt.
  • De onderneming mag in de periode waarover de tegemoetkoming wordt ontvangen, geen ontslag om bedrijfseconomische redenen aanvragen voor werknemers. Gebeurt dat toch? Dan moet de onderneming een boete betalen.

De omzetdaling wordt berekend door de omzet in 2019 te delen door 4, en dit bedrag te vergelijken met de omzet gedurende een periode van drie maanden in 2020. De ondernemer mag deze periode zelf kiezen en heeft de mogelijkheid tussen drie perioden: maart t/m mei, april t/m juni of mei t/m juli 2020.

Iedereen voor wie loonaangifte wordt gedaan en die verzekerd is voor de WW, ZW of WIA, valt onder de loonsom waarvoor subsidie ontvangen kan worden.

Boete bij bedrijfseconomisch ontslag?

Als je als ondernemer gebruik maakt van de NOW-regeling en voor werknemers in de periode van 18 maart t/m 31 mei 2020 een ontslagaanvraag indient bij het UWV, moet je een boete betalen. De boete is gebaseerd op het loon van de werknemers voor wie ontslag is aangevraagd. Dit loon wordt vervolgens verhoogd met 50 %. Het zo berekende bedrag wordt in mindering gebracht op de totale loonsom waarop de uiteindelijke hoogte van de subsidie is gebaseerd. Kortom, je ontvangt minder subsidie als je overgaat tot bedrijfseconomisch ontslag. Het is daarom niet altijd verstandig om de NOW-regeling aan te vragen als je noodgedwongen moet reorganiseren.

Hoe aanvragen?

Je kunt de NOW aanvragen via het UWV. Vanaf 6 april (vandaag) kan je een aanvraag indienen, tot en met 31 mei 2020. Bedrijven die aan de voorwaarden voldoen en hun aanvraag volledig en goed invullen, krijgen binnen 2 tot 4 weken een voorschot uitgekeerd.

Hulp nodig bij het aanvragen van de NOW of wilt u meer informatie over andere mogelijkheden, zoals het reorganiseren van uw onderneming? Neem dan contact met ons op via het contactformulier  op de website of bel ons op 085-7822801.

Sanne van Dooijeweert