Update energietoeslag: Student, geef niet op! De energietoeslag ligt nog voor het grijpen!

Update energietoeslag: Student, geef niet op! De energietoeslag ligt nog voor het grijpen!

Op 5 oktober 2022 heeft minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen Carola Schouten gereageerd op Kamervragen omtrent de energietoeslag en studenten. De minister houdt voet bij stuk bij het advies aan de gemeenten om studenten als groep uit te sluiten vanwege hun te diverse woonsituaties. Volgens de minister is de individuele bijzondere bijstand voldoende voor studenten. Er wordt daarom € 35,- miljoen extra aan gemeenten gegeven voor deze bijstand. Als de energietoeslag ook bestemd wordt voor studenten, zouden te veel mensen volgens de minister aanspraak kunnen maken op de toeslag en wordt de regeling te duur. De minister bezuinigt dus via de studenten!

Het is treurig dat minister Schouten vasthoudt aan haar eerdere advies aan de gemeenten. Het is echter maar een advies. Het is aan de gemeenten om uitvoering aan de regeling te geven en het zijn de gemeenten die daar dus over hebben te beslissen en het zijn de gemeenten die daarop kunnen worden aangesproken. Nijmegen had het advies van de minister overgenomen en studenten categoriaal van de energietoeslag uitgesloten. Deze uitsluiting bleef niet overeind voor de rechtbank Gelderland: de rechter vindt dat Nijmegen daarmee een ongerechtvaardigd onderscheid maakt. Nijmegen had andere voorwaarden voor het verstrekken van de energietoeslag moeten stellen zodat studenten niet als groep worden uitgesloten. Veel studenten zitten immers in vergelijkbare situaties als andere huishoudens. Aldus de rechter die het afwijzingsbesluit van de gemeente dan ook vernietigde en de student de toeslag vervolgens volledig toekende.

Nijmegen heeft nu haar lesje geleerd: in Nijmegen kunnen studenten nu wél de energietoeslag ontvangen. Zwolle en Delft deden dit al eerder. Andere gemeentes, zoals de gemeentes Velsen en Heerlen, hebben ook de toeslag voor studenten geopend. Je ziet dus dat het per gemeente afhangt of je de toeslag krijgt of niet. Dat is geen gelijkheid maar willekeur. Wij denken dus dat het advies van Carola Schouten niet juist is, net als wat de rechter en een aantal gemeentes er ook van vinden.

Op 6 oktober 2022 zijn studenten in Groningen de straat opgegaan om te protesteren tegen de uitsluiting van studenten van de energietoeslag. Begrijpelijk en terecht! Studenten hebben die toeslag ook gewoon nodig want jullie moeten ook gewoon die hogere energiekosten betalen.

Indien je als student de energietoeslag aanvraagt, maar hem niet krijgt omdat je student bent, kunnen en willen wij je dan ook helpen met het bezwaar tegen de afwijzing. Meer informatie over ons aanbod vind je in dit bericht. En: de toeslag is inmiddels € 1.300,- en daarbij zal het waarschijnlijk niet blijven. .  Doen dus!

Let op! Controleer tot wanneer je een energietoeslag kan aanvragen bij jouw gemeente.

Unger Nolet Advocaten nieuwsbrief

✓ Altijd het laatste nieuws in uw e-mailbox
✓ Wij geven u waardevolle tips en adviezen
Kortom meldt u aan voor de nieuwsbrief van Unger Nolet Advocaten.
[contact-form-7 id=”1737″ title=”Nieuwsbrief”]